Smartlog v3 » Kim og Karen » Gettysburg og Amish
Opret egen blog | Næste blog »

Kim og Karen

- beretninger fra vores liv

Gettysburg og Amish

19. Aug 2008 04:59, kimogkaren

Vi tog resten af vores auto tur rundt på borgerkrigsvejen, inden vi satte kursen mod Lancaster, som ligger lige midt i Dutch County, hvor Amish folkene bor (udtales Aahmish).

Istedet for at blive i Lancaster resten af dagen, valgte vi at tage til en lille landsby 15 km derfra. Den hedder Intercource, og det er her i området man finder Amish folkene.

De stammer oprindeligt fra Europa, hvorfra de udvandrede i 1700 tallet. De fleste bosatte sig i Pennsylvania, hvor de stadig bor. Mange har ikke elektricitet eller andre moderne bekvemmeligheder, som vi andre sætter pris på.

I området omkring Intercource føler man, at tiden er stået lidt stille. I hver side af vejen er der gjort plads til at hestevognene kan køre. Amish bevæger sig jo rundt i hestevogn. De er dog ikke helt umoderne, idet de er forsynet med blinklys, sidespejl osv ;-).

Vi valgte at køre en tur ud i ”landet”, i håbet om at se Amish i action. Det kom vi så sandelig også til. Børn og unge der legede på gårdspladserne, slog græs – med en hest foran græsslåmaskinen ;-) Hængte tøj op på lange tøjsnore, som gik mange sjove veje. Børn på vej hjem fra skole- alle let genkendelige med deres særprægede tøj. De fleste af pigerne havde kyser på, ikke noget afslørende eller alt for prangende.

Jo længere ud vi kom, begyndte vi også at støde på landmændende, som var igang i markerne – alle med hestekraft, hvad enten de pløjede eller var igang med at presse hø. Dem der pressede hø, havde fire heste foran presseren, som blev holdt igang af en kompresser.

Vi følte lidt, at vi overskred deres personlige sfære, ved at køre og glo. Men de fleste smilte og hilste, og virkede ikke til at være generte af vores nysgerrighed. Dog var der et par steder, hvor man kunne fornemme, at turisterne nok var kommet lidt for tætte på. Vi kom bl.a forbi et sted, hvor der ude ved vejen var stillet et par halmballer op, som var overtrukket med hvid plastik, hvorpå der stod ”No motorvirechle down this road”.

Inde i byen Intercource mødte vi dem i butikkerne, det var lidt sjovt at se en hestevogn parkeret, som om det var en bil!.

De har dog forstået at udnytte turisterne, og der arrangeres mange forskellige ture ud i området. Man kan sågar komme på en rigtig amish gård og opleve deres hverdag. Jeg forestiller mig lidt, at det er som at komme på Hjerlhede ;-)

Vi blev da også slugt ind i alle butikkerne, hvor de sælger mange forskellige ting – der er en del steder, hvor de sælger genbrug. Sikkert alt det de ikke selv gider at have. Ellers er de jo specialister i at lave quilts, og der er flere butikker, der kun sælger dem. De fleste af dem de laver er sengetæpper, og prisen starter omkring de 3000 kr. Heldigvis var der ikke nogen der tiltalte os...

De har en hel lille landsby i landsbyen, som bare er butiksområde. Vores favorit butik var en der solgte forskellige marmelader og relish’es. Man kunne bruge en hel dag derinde – de havde smagsprøver på stort set alle deres varer. Mums, der var ikke noget vi ikke kunne lide, så der blev også plads til lidt i kufferten.

Vi skulle selvfølgelig også smage deres kettlecorn, som er popcorn, dr bliver poppet i en kæmpe stor gruekeddel. I gryden er der sukker, så de bliver let karamelliseret, og når de er poppet, så får de også en gang salt..mums.

Selvfølgelig skulle vi prøve at smage noget amish mad,hvad en det så er! Men vi fandt en restaurent, hvor de serverede autentisk amish mad – det er første gang vi har fået all you can eat buffet...men puha det smagte bare godt. Det måtte da have været et okay sted, for vi skulle vente en ½ time på at få bord. Amish folkene så ud til at have deres egne pladser, og kom stort set til foran alle os andre i køen. Med sådan en all you can eat buffet, så tiltrækker den også visse typer af mennesker, som jo kan spise uanede mængder af mad. Vi var målløse et par gange, og man kunne da også tage sig selv i at sidde at glo lidt.

Men lækkert var det, og de havde endda en ala dansk salatbar. Sjovt at man kan være så glad for at få en alm salat ;-)

Kim og Karen
Kim og Karen


Tags

Arkiv